donderdag 3 september 2015

Keuzes

In mijn introductie had ik al aangegeven dat mijn financiële leven bestaat uit het maken van keuzes. Niet heel vreemd lijkt me, tenzij je de staatsloterij wint zal iedereen die nadenkt over zijn leven zich wel eens de vraag stellen waar prioriteit moet liggen. Je kunt een euro tenslotte maar een keer uitgeven.

Binnen ons gezin zijn de keuzes waar we voor staan ongeveer de volgende:

Zowel partner als ikzelf werken behoorlijk wat uren. Op de momenten dat we niet aan de slag zijn kiezen we er bewust voor om van het leven te genieten. Lekker eten en drinken, uitstapjes met de kinderen en bovenal mooie reizen maken. Daar hebben we het geld voor over, een keuze die wij maken. Ik lees blogs van mensen die met een heel gezin van minder dan 100 euro in de week kunnen leven, de thermostaat in de winter bewust een graadje lager zetten en met een tentje wildkamperen omdat ze elke euro die niet noodzakelijk uitgegeven hoeft te worden in hun zak willen houden. Dit om bijvoorbeeld zo snel mogelijk een hypotheek af te lossen. Alle respect voor die insteek, maar dat is niet de onze. Die discussie wil ik hier dus ook niet voeren :)

We willen enerzijds dus genieten, en genieten mag meer dan gemiddeld kosten, maar anderzijds hebben we ook een fikse hypotheek die momenteel behoorlijk kopje onder staat. Het is dus een andere keuze om daar wat aan te doen. Ik zal er in latere posts dieper op in gaan, maar we zijn er dus al actief mee bezig.

Verder heb ik jaren bij werkgevers gewerkt die hun pensioenvoorziening tot het minimale beperkt hadden. Gelukkig heeft partner een degelijke pensioenregeling, al vraag ik me soms af wat alle opgebouwde rechten nog voor waarde hebben als we 30 jaar verder zijn. Daarom heb ik toen ik als ZZPer begon direct een pensioenvoorziening afgesloten om zowel mijn pensioengat te dempen als ook nog wat op te bouwen. Een bewuste keuze.

Ik weet alleen niet of ik wel tot mijn 67e of langer door wil. Ergens wil ik ook de vrijheid hebben om werk niet meer als een verplichting te hoeven zien, en het bijvoorbeeld vanaf mijn 55e rustiger aan te gaan doen. Dat betekent wel dat ik ook voorzieningen moet treffen om inkomen te blijven genereren vanaf die leeftijd. Sparen, beleggen, investeren, het zijn allemaal keuzes.

Ook zullen de kinderen over een aantal jaren willen studeren, maar kunnen er ook in het heden zaken kapot gaan, vernieuwd moeten worden enzovoorts, dus enige liquiditeit is ook niet mis.

En tenslotte is er nog een keuze die we graag zo lang mogelijk uitstellen. Wat nou als we morgen een beperking krijgen of dood neervallen? Wat wordt dan de nieuwe situatie? Ook hier zijn keuzes te maken.

Ik wil de komende tijd proberen om deelonderwerpen nader toe te lichten als een soort van uitgangssituatie, en daarna zal ik proberen om periodiek te blijven updaten als er weer keuzes op mijn pad komen. Het zou mooi zijn als deze blog gevonden en gelezen gaat worden. Laat gerust eens een reactie achter. Ik zal hetzelfde gaan doen bij blogs van anderen.

Misschien een vraag aan eventuele lezers om mee te beginnen: Ik heb lang getwijfeld over deze blog. Met name omdat het al snel over getallen gaat wanneer je bijvoorbeeld over het aflossen van een hypotheek praat. Ik wil (voorlopig) voorkomen dat ik herkend wordt aan de hand van mijn blog. Typisch Nederlands wellicht, niet willen vertellen wat je verdient of wat je huis kost. Maar goed, deze blog is mijn keuze en ik wil partner ook niet in verlegenheid brengen.
Hoe gaan jullie om met privacy aan de ene kant, maar open vertellen over jullie weg naar je financiële doen aan de andere kant?

2 opmerkingen:

 1. Ik blijf anoniem zover dat mogelijk is tegenwoordig.
  Je hebt het tempo er flink in, maar je vertelt niets over jullie zelf waar je mee bezig bent?

  Je leeft meer om te werken, dus storten in je spaarhypotheek en niet aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie. Dat ik nog niet in detail ben getreden over waar we mee bezig zijn, is enerzijds omdat ik in volgende posts verder op onze situatie wil in gaan, en anderzijds omdat ik nog twijfel over de mate van detail vanwege genoemde anonimiteit.

   Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, we zijn inderdaad bezig met stortingen in de spaarhypotheek omdat daar het meeste rendement te behalen valt. Er staat echter ook nog een significante aflossingsvrije hypotheek open. Aflossingen leveren dan misschien minder rendement op, maar de klok tikt en over 25 jaar heb ik geen HRA meer over dat bedrag.

   In mijn volgende blog zal ik er verder op in gaan.

   Verwijderen