zondag 4 oktober 2015

Extra klus

Oktober is al weer enkele dagen oud en ik besefte me dat ik na mijn vorige blog over de extra storting al ruim een week niks meer gepost had. Deels omdat met deze storting de reserves weer even opgebouwd moeten gaan worden voor een volgende stap, deels omdat ik een drukke week had vanwege een opdracht die een deadline had.

Je hoort me hier zeker niet over klagen. Ik ben een gelukkig man doordat ik kan zeggen dat mijn beslissing van drie jaar geleden om zelfstandige te worden me tot op de dag van vandaag meer energie geeft dan ik ooit van werk heb gekregen en ons bovendien geen windeieren legt. In 2013 had ik direct een jaar vol opdrachten, alle financiële twijfels vooraf bleken direct ongegrond. In 2014 bleef ik echter na de zomervakantie even zonder opdracht. Geen man over boord, want dat was ingecalculeerd en daar had ik tenslotte al een buffer voor op kunnen bouwen - al is het jammer om die aan te moeten spreken. Na een week of vijf met alleen acquisitie toch weer wat nieuws gevonden.

Ondanks deze mindere weken was mijn omzet over 2014 nagenoeg gelijk aan die van 2013, voornamelijk door een iets hoger uurtarief gedurende het jaar. De nieuwe opdrachten liepen door tot afgelopen zomer. Ik kreeg echter al voortijdig van meerdere opdrachtgevers het aanbod voor contractverlenging waarbij ik wederom een verhoging van mijn uurtarief kon uitonderhandelen, waardoor het er naar uit ziet dat de omzet over 2015 ruim hoger ligt dan die van de vorige jaren. En bovendien heb ik nu al de zekerheid dat ik tot en met de zomer van 2016 voldoende werk heb, ook wat waard!

Nou werd ik begin van de week benaderd door een buitenlands bedrijf dat ook graag van mijn diensten gebruik wilde maken. Ondanks dat ik al ongeveer aan het maximum zit van de uren die ik wil maken had ik er toch wel oren naar. Het was klein klusje van waarschijnlijk maximaal een uurtje of 50 extra tot het einde van dit jaar. Niet per se nodig maar wel leuk voor erbij. Ik heb dus de stoute schoenen aangetrokken en enigszins bluffend een tarief genoemd dat 15% hoger ligt dan mijn huidige tarief. Willen ze me niet, dan heb ik voldoende aan mijn bestaande klussen, willen ze me wel dan zal ik wat meer in de avonden en weekenden moeten doen maar wordt ik er wel extra voor beloond.

Helaas kwamen ze vrij snel terug met de mededeling dat mijn vraagprijs zeker 50% hoger was dan het maximum budget. Jammer maar helaas. Ik had het al weer uit mijn hoofd gezet toen ze gisteren ineens mailden met de vraag of ik mijn contactgegevens wilde doorsturen zodat ze een overeenkomst kunnen opstellen tegen mijn gevraagde uurprijs! Uiteraard is er nog niks getekend, maar het ziet er dus naar uit dat ik er weer een extra klus bij heb tegen een hele ruime vergoeding. Mooi om bevestigd te krijgen dat onderhandelingen inderdaad veel scherper gevoerd kunnen worden wanneer je zelf niet de partij bent die de andere partij nodig heeft.

Hopelijk komt het aankomende week rond. Dat geeft mij weer (financiële) motivatie om tot aan de Kerst te knallen en een begin te maken met onze volgende aflossing!

9 opmerkingen:

 1. Goed om te horen dat het je voor de wind gaat, je zou er een leuke auto van kunnen rijden.
  Neem aan dat je klussen legale praktijken zijn, maar ik kan niet opmaken waar het over gaat?
  Uurtje factuurtje, trouwens als het geld met bakken binnen komt kom je dan op termijn niet in het gedrang met je spaarhypotheek? Vergeet je motto niet!,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uiteraard alleen maar legale praktijken. Ik ben zelfstandig consultant/project manager. Inderdaad uurtje factuurtje, dus zo lang er voldoende werk beschikbaar is gaat het voor de wind. Ondanks dat de sector niet conjunctuurgevoelig is zijn er wel duidelijke periodes aanwijsbaar waarin er meer of minder opdrachten gegund worden. De kunst is om lopende overeenkomsten zo af te sluiten dat ze eindigen in een gunstige periode. Iets wat ik vorig jaar nog niet helemaal in de smiezen had, waardoor ik aansluitend aan mijn zomervakantie ineens nog 4 weken thuis zat.

  Je opmerking over in het gedrang komen met mijn spaarhypotheek kan ik niet helemaal plaatsen. Zoals in eerdere posts uitgelegd storten we daar alleen extra in volgens een vooraf bedacht plan. Bovendien kan het geld met bakken binnenkomen zoals jij zegt, het gaat er hier net zo hard weer uit aan vaste lasten die navenant zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zat alleen te denken als je zoveel binnen brengt heeft het dan nog zin om een spaarhypotheek te hebben, ivm fiscale regelgeving? Is het buitenlands avontuur nog iets geworden? Zelf zijn we bijna klaar met onze hypo maar ik zie graag hoe we het beter hadden kunnen doen. Wij hebben wel gespaard op onze spaarrekening, maar te laat begonnen met bijstorten in de spaarhypotheek.

   Verwijderen
  2. Ik begrijp nog steeds niet exact waar je op doelt. Die bankspaarhypotheek loopt gewoon door en mochten we nog geld over hebben dan hebben we nog een hele grote aflossingsvrije waar we aan kunnen beginnen. Wat bedoel je met de fiscale regelgeving in je vraag hierboven?

   Het buitenlandse avontuur (overigens alleen een buitenlandse opdrachtgever, het werk kan ik gewoon in Nederland uitvoeren) lijkt niet door te gaan. Er kwamen ineens mitsen en maren op tafel en na enkele dagen over en weer mailen vraag ik me eerlijkheidshalve af of ze de klus al wel in bezit hadden, of dat ze mijn prijsopgave gebruikt hebben om in een bid te zetten.

   Dit was een bedrijf dat opdrachten uitvoert voor klanten en omdat ze in Nederland niemand hadden wilden ze mij namens hen voor die klant laten werken. Inmiddels heb ik het idee dat de opdracht nog helemaal niet gegund was door de klant aan het bedrijf dat met mij zaken wilde doen. Shit happens, een van mijn andere opdrachtgevers heeft deze week geaccordeerd dat ik over mijn contractuele uren heen zal gaan omdat het werk groter blijkt te zijn. Ik maak mijn weken dus toch wel vol...

   Verwijderen
 3. Ja dacht misschien dat je eerder klaar zou zijn met aflossen dan dat de spaarhypotheek minimaal moet lopen, maar met die aflossingsvrije erbij zal het er om spannen vermoed ik?

  Wat je ook vaak ziet tegenwoordig is dat onderaannemersschap leidt tot verlaging van de uurprijs als de gedetacheerde zelf een voet tussen de deur probeert te krijgen of zelf gevraagd wordt door het bedrijf.

  Weet wel dat netwerken een groot goed is in deze business enje leeftijd op den duur een rol gaat spelen. Op een bepaalde manier ga je mee in de flow en profiteer je maximaal, maar dat duurt niet eeuwig. De kunst is denk ik voordien onafhankelijk te zijn of ergens vaste voet aan de grond gekregen te hebben. Voorlopig nog lekker scoren, ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We zijn bijna een maand verder, heeft de klus zoveel tijd gekost dat je geen tijd meer had om te bloggen.
  Waar is Baas klus?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor je reminder ;-)
  Zonder gekheid, ik ben oprecht niet aan bloggen toegekomen. Sowieso moet er weer gespaard worden na de extra aflossing van vorige maand, maar ik wil nog zeker andere zaken aanhalen. Daarbij nog een weekje op vakantie geweest en ondanks dat de klus geen doorgang gevonden heeft (officiëel vanwege vertraging aan de kant van de opdrachtgever, officieus verdenk ik ze er van dat ze op meerdere paarden hebben gewed en met een goedkoper iemand in zee zijn gegaan), toch een drukke maand gehad.

  Reden van de drukte zijn extra deadlines en meer werk dan vooraf overeengekomen. Inmiddels is dit beaamd door mijn opdrachtgever en mag ik mijn contractuele uren dit jaar met 10% overschrijden en mag ik volgend jaar 20% meer uren besteden, echter allemaal op basis van uurtje factuurtje, dus alles op basis van realistische uren. Wel prettig dat ze onderkennen dat het contract te krap was bij de extra werkzaamheden die gevraagd zijn.

  Ik kom later in de week met een verse post.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoeveel invloed heb je om extra uren te maken terwijl dat misschien helemaal niet nodig is?
  Zelf werk ik bij een non-profit organisatie en zie dan regelmatig inhuur voorbij komen die niets delen en zo lang mogelijk proberen te blijven zitten op hun stekkie. Hoe realistisch is dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Opdrachten zijn continu in overleg met de opdrachtgever. Althans, de deelopdrachten zijn behoorlijk omkaderd en eindigen in een rapportage die door de opdrachtgever goedgekeurd moet worden. Je zou links en rechts een half uurtje kunnen smokkelen, maar of je daar gelukkig van wordt? Mijn opdracht duurt zo lang als we samen afspreken en kan afhankelijk van de klant zijn wens weer verlengd worden. Het is niet zo dat ik dingen aan mijn kant kan houden zodat ze 'afhankelijk' van mij worden.

   Verwijderen