maandag 9 november 2015

Vakantie

Zoals in de reacties op de vorige blog terecht werd aangegeven, heb ik al een tijdje niks van me laten horen. De belangrijkste reden? Na de vorige aflossing waren er even weinig dingen op financieel vlak die op ons pad kwamen. Ik had dus niet veel om over te bloggen. Bovendien was het een periode met een deadline op het werk en zijn we een weekje weg geweest met het gezin in de herfstvakantie.

Vakanties zijn een van de belangrijkste dingen waar wij veel energie uit halen. Als ik een week vakantie heb en thuis ga zitten, dan is de drempel te laag om helemaal van het werk af te blijven, zijn er 1001 zaken die thuis nog moeten gebeuren en na een week vrij ben ik nog meer aan vakantie toe dan daarvoor. Bij een vakantie op een andere locatie kan ik wel de dingen van alledag loslaten en me helemaal op laten gaan in een andere tijdelijke leefsituatie. Daarom is het iets waar we enorm naar uitkijken en ook het geld voor over hebben. Naast een normale buffer en 'de toekomst' is vakantie daarom onze belangrijkste post om voor te sparen.

Inmiddels zijn we in de gelukkige positie dat we al best veel van de wereld hebben kunnen zien. Zo zijn we o.a. op rondreis naar Vietnam, Mexico, Kenia en Indonesië geweest, hebben diverse stedentrips gedaan en hebben ook in Europa de nodige landen bezocht met als favoriete bestemmingen Italië en Portugal. Nu zijn we in de herfstvakantie een week naar Curaçao geweest. Heerlijk met 30 graden op het strand, snorkelen, de binnenlanden verkennen, met lokale mensen praten, lekker eten en drinken en genieten van alles wat het eiland te bieden heeft. Voor ons dé manier om de batterij weer op te laden.

Het bizarre is overigens wel dat je tegenwoordig steeds vroeger moet boeken om nog wat keuze te hebben. Waar je vroeger tijd genoeg had als je in januari of februari eens rond ging kijken voor de zomervakantie, zijn nu al veel locaties in september of oktober volledig volgeboekt voor de zomer erna. Zo hebben wij een paar weken terug de laatst beschikbare plaats gehuurd voor de laatste week van augustus (dus officieel buiten het seizoen) op de door ons gewenste locatie in Italië.

Nu wil ik best mee in deze trend, waar ik echter wel moeite mee heb is het doen van enorme aanbetalingen. Waarom zou ik al in december 50% van de reissom moeten betalen terwijl ik pas eind augustus op vakantie ga? En waarom moet de slotbetaling minimaal 10 weken voor vertrek(!) al voldaan zijn?

Wij weten er nog wel een oplossing voor te vinden zeker omdat ik als ZZPer wel een buffer achter de hand heb, maar ik kan me voorstellen dat dit bij menig gezin tot problemen leidt omdat het vakantiegeld pas met het salaris van mei uitgekeerd wordt. Is dit een bekend punt van irritatie of maak ik me als enige druk?

1 opmerking:

  1. Laat anoniem dan maar weer een reactie plaatsen, waarom is de animo zo laag?
    Ik denk dat je 2 dingen door elkaar haalt, jullie kunnen het wel betalen, maar vinden het bizar om al zo vroeg te moeten betalen. Als ZZPer kan ik me dat goed voorstellen, aangezien je je geld altijd achteraf ontvangt. Voor de meesten is het inderdaad lastig omdat het vakantiegeld pas in mei of juni wordt gestort. Dan is er ook nog zoiets als 13e maand, in de maand december worden de meeste boekingen gedaan, dus toch nog een potje. Ook kun je soms in termijnen betalen waarbij de laatste betaling gelijk met het vakantiegeld valt. Iedereen heeft zijn eigen vakantieroute. Persoonlijk weiger ik om 1000 euro p/wk of meer te betalen voor een camping, dan blijf ik liever thuis of boeken een vliegreis naar de zon. Wij gaan nu al jaren in de zomer in Nederland op vakantie, bevalt prima.
    Kan me de frustratie wel voorstellen dat alles zo duur moet, maar we willen in de file staan naar Frankrijk en laten weten hoe leuk we het hebben gehad.

    BeantwoordenVerwijderen