dinsdag 22 december 2015

Eerste storting Aflossingsvrije Hypotheek

De afgelopen maand is er weinig gebeurd, vandaar dat het hier weer even stilgevallen is. Omdat ik deze blog in eerste instantie opgezet heb om over de financiële overwegingen te schrijven, verwacht ik ook dat het posten van nieuwe berichten niet ineens een wekelijks iets gaat worden. Simpelweg omdat er niet zo vaak ontwikkelingen zijn. Nu heb ik echter weer wel wat om te delen.

Allereerst terugkomend op mijn vorige bericht, waarin ik aangaf dat we in overweging zouden nemen om onze voorgenomen jaarlijkse storting in de bankspaarhypotheek te vervroegen naar februari. Het verzoek om een berekening is inmiddels bij de bank ingediend en zelf zijn we er over uit dat we dit door willen zetten. Wordt dus zeer waarschijnlijk vervolgd.

Verder heb ik gisteren een eerste extra storting gedaan in onze aflossingsvrije hypotheek. Na het overlijden van mijn laatste grootouder enkele maanden geleden is inmiddels de zeer bescheiden erfenis afgehandeld. Alle kinderen hebben hun deel gekregen en zo ook mijn ouders. Zij vonden op hun beurt dat ik als kleinkind hier ook in mag meedelen en ze hebben een kleine schenking gedaan. Met nog wat spaargeld heb ik dit bedrag afgerond op €1.500 en vervolgens overgemaakt naar onze bank. Onze aflossingsvrije hypotheek zakt hiermee naar €365.000, ofwel nog een jaar lang duizend euro per dag aflossen, zoals ik gekscherend tegen mijn vrouw zei...

Uiteraard is dit een druppel op een gloeiende plaat, maar je moet ergens beginnen, toch? De bruto besparing is €6,38 per maand. Ik had er rentetechnisch beter aan gedaan om het geld te storten in onze annuïteitenhypotheek (2,9% variabel, niet aftrekbaar vs. 5.1% vast, wel aftrekbaar), die wordt echter toch in de tijd wel afgelost vanwege de annuïteit. Dit in tegenstelling tot de aflossingsvrije hypotheek, vandaar dat de keuze meer op gevoel gemaakt is dan gebaseerd op de drie tiende procent extra rente die ik had kunnen verdienen.

Verstandige keuze, of had ik toch naar de kille cijfertjes moeten kijken en de storting in de annuïteitenhypotheek moeten doen? Wat vinden jullie?

6 opmerkingen:

 1. Als het om hypotheken gaat probeer ik gevoel niet mee te laten tellen. Je hypotheekverstrekker wil graag dat je op gevoel handelt, maar zelf zijn ze puur zakelijk.het aflossen van de annuitaire betekent sneller lagere maandlasten, dus meer geld over voor de aflossingsvrije

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben normaal gesproken ook van de harde berekening, maar in dit geval woog het minieme verschil (25ct per maand voor elke €1.000 aan extra stortingen) voor mij niet op tegen het gevoel van het moeten aanvangen met aflossen van de aflossingsvrije hypotheek. Gezien de omvang van deze hypotheek is het namelijk de vraag of we deze over 25 jaar wel volledig afgelost hebben wanneer onze HRA ophoudt te bestaan. Op dat moment wordt het bruto rentepercentage ineens netto, in tegenstelling tot de annuïtaire hypotheek die slechts beperkt in omvang is en bovendien is afgesloten tegen variabele rente.

  Bovendien neemt de komende jaren het percentage HRA nog steeds jaarlijks met 0.5% af (waarbij ik me afvraag of volgende kabinetten dit wel zo laten of wellicht nog gaan versnellen). Met dit in het achterhoofd heb ik voor mezelf goedgepraat dat ik die beperkte besparing die ik nu had kunnen pakken voor lief neem om op de lange termijn mijn voordeel te pakken. Elke euro die ik tenslotte nu al afgelost heb zal me later niet meer belast worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het maakt niet uit wat wij er van vinden, jij hebt je conclusies al getrokken en daar verandert niemand nog iets aan. Je Nederlands is zeer goed, zo ook je rekenwerk.
  Eigenlijk heb je geen blog nodig, suc6!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je (denk ik). De reden dat ik toch om een mening vraag is dat bovenstaande mijn redenatie was, maar ik wellicht een volgende keer andere argumenten kan meenemen in mijn totale overweging. Het is niet zo dat mijn standpunt niet te wijzigen is. Net zoals in het dagelijks leven denk ik dat het niet slecht is een visie te hebben, maar het horen van andere meningen kan die visie alleen maar beter maken door bevestiging of juist door het toevoegen van andere elementen.

  Of ik geen blog nodig heb? Geen idee. Een belangrijke reden is ook twijfel, financiën zijn niet mijn ding en ik heb mijn mening gevormd door alles wat ik gelezen heb (en dat is veel). Ik heb echter niemand in mijn directe omgeving die mijn mening kan challengen, gewoonweg omdat de meesten de kennis niet hebben. Die kennis heb ik wel online gezien in de diverse blogs. Vandaar dat ik meningen zoals die van Rentenier zeer op prijs stel en nav bovenstaande mening al weer een halve avond aan het rekenen ben geweest om te zien wat de absolute voordelen van de ene of de andere keuze zouden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Ik vraag vaak om de mening van mijn vrouw, maar ze is vaak verbouwereerd als ik haar mening niet overneem. Ik hoor graag meningen, maar trek mijn eigen conclusie

   Verwijderen
 5. Wat dat betreft lijkt Werken om te leven min of meer op geld is tijd, allemaal toppers!!!

  BeantwoordenVerwijderen