donderdag 21 januari 2016

Onverwachte voorlopige aanslag

Ik ben nu in mijn 4e jaar als ZZPer bezig. Tot nu toe was het zo dat mijn accountant belastingaangifte voor mij en mijn vrouw deed voor april, dat mijn vrouw dan rond juni haar voorlopige teruggave kreeg en ik vervolgens in juli mijn belasting over het voorgaande jaar moest betalen. Omdat de hypotheekrenteaftrek nagenoeg volledig bij mijn vrouw haar aangifte verrekend werd, kreeg zij gemiddeld zo'n €18.000 terug, waar ik een maand later zo'n €24.000 terug moest betalen. Netto hoefde ik dus maar zo'n €6.000 bij te leggen.

In 2015 heeft de belastingdienst iedereen uitstel verleend en hoefde ik zelf pas voor 1 december te betalen. Voor de betaling in 2016 (dus InkomstenBelasting 2015) had ik ook al weer iets meer dan €6.000 gereserveerd. Ik ga er van uit dit in Juli 2016 te moeten betalen.

Nu heb ik echter vandaag een brief ontvangen van de belastingdienst met daarin een voorlopige aanslag 2016. Ze willen dus de belasting die ik verschuldigd ga zijn over 2016 ook al in 2016 van mij ontvangen, en niet pas in 2017. In plaats van achteraf te verrekenen, willen ze nu vooraf op basis van schattingen gaan factureren. Allemaal leuk en aardig, maar dat betekent wel dat ze willen dat ik nu dus al zo'n €24.000 betaal, terwijl ik daar pas in Juni 2017 de €18.000 aan te veel betaalde belasting van mijn vrouw voor terugkrijg. Dat lijkt me een aardig voorschot, en dat in negatieve zin. Ik rekende om €6.000 aan belastingen in 2016 en het wordt het vijfvoudige!

Gelukkig biedt de belastingdienst me twee opties aan: Ik mag alles voor maart 2016 betalen, dan krijg ik ongeveer 1.5% korting, of ik mag het in 11 maandelijkse termijnen overmaken.

Ik ga maar eens contact opnemen met de accountant. De enige manier om dit redelijk op te vangen is denk ik nu direct een voorlopige teruggave aanvragen zodat we die tegen maandelijkse termijnen kunnen wegstrepen. Iets anders is er denk ik niet van te maken.

Wel spijtig dat deze aankondiging pas komt nadat we een nieuwe verre vakantie geboekt hebben (Cuba!) en nadat we eergisteren het papierwerk in orde hadden gemaakt voor een nieuwe storting in de OpbouwSpaarHypotheek per 1 februari. Het is al getekend en verstuurd, anders had ik het misschien een paar maanden uitgesteld...

1 opmerking:

  1. Give that man a sigar!

    Prettige vakantie en de groeten aan Fidel.

    BeantwoordenVerwijderen