zaterdag 14 mei 2016

Begonnen met beleggingen

Na een mooie meivakantie waarin we onder het genot van een drankje de financiën nog eens goed besproken hebben, was het deze week tijd om wat zaken in gang te zetten. Zoals in eerdere berichten al aangegeven willen we een potje gaan opbouwen voor de oude dag. Mijn vrouw bouwt een mooi pensioen op bij haar werkgever en ik heb al een aantal fiscaal vriendelijke stortingen gedaan in een lijfrentepolis, maar bij beide regelingen komt het geld in principe pas vrij bij het bereiken van de pensioenleeftijd. Die gaat echter voor ons al naar de 70 en ik zou graag al een jaar of 10 eerder de keuze hebben of ik verder wil/kan werken of niet. Vandaar dat ik vandaag mijn eerste beleggingen heb gedaan.

Om precies te zijn heb ik een aantal ETFs (Exchange-trading Funds) aangekocht. Dit zijn beleggingsfondsen die proberen om een onderliggende beursindex zo nauwkeurig mogelijk te volgen, alsdus Wikipedia. Kort door de bocht koop je een positie waarvan de waarde is opgebouwd uit een gewogen samenstelling van aandelen in verschillende sectoren, uit verschillende regio's en/of verschillende bedrijfsgroottes. Zoals de Nederlandse AEX index is opgebouwd uit een samenstelling van 25 aandelen, zo heb je ook indexen die de hele wereld bestrijken. Als je een ETF koopt die zo'n index volgt, dan koop je als het ware een deel van al die bedrijven, soms wel meer dan duizend.

Het voordeel hiervan is spreiding. Spreiding zorgt namelijk voor demping. Ik zal mijn inleg niet in een jaar zien verdubbelen (zoals dat soms bij een enkel aandeel wel kan gebeuren), maar de kans dat de waarde in korte tijd halveert of erger is ook een stuk kleiner. Tegenover aandelen die het slechter doen, staan bij voldoende spreiding in principe ook aandelen die het beter doen. Op de lange termijn is een conservatieve groei van 4% zeker haalbaar. Sommige 'experts' gaan uit van wel 5-6%. Het blijft echter beleggen dus het blijft opletten, je koopt echter ETFs om ze aan te kopen en vast te houden totdat je andere doeleinden voor het geld hebt (buy en hold). Het is zeker geen product om actief mee te handelen.

Ik heb ambitieus ingezet en wil proberen om €1000 per maand in te leggen. Dit doe ik via DeGiro, een broker die voor bepaalde ETFs geen aankoopkosten rekent. Op dit moment is mijn plan om op basis van een 50:50 verdeling ETFs van VTI (Vanguard Total Stock Market Index) en VXUS (Vanguard Total International Stock Index) te beleggen. De eerste bestaat uit ruim 3600 USA based aandelen en de tweede uit 5900 aandelen uit de rest van de wereld (exclusief USA). De jaarlijkste kosten (management fees) zijn respectievelijk 0,04% en 0,09% van de waarde van je totale pakket en dus verwaarloosbaar. Zo heb ik breed ingezet zonder veel vaste kosten, daar waar je bij sommige andere partijen jaarlijks bijna 1% betaalt. Bij een gemiddelde stijging van 4% ben je dan gewoon een kwart van je winst aan kosten kwijt!

Ik zal proberen om periodiek een update te geven.

6 opmerkingen:

 1. Een lijfrentepolis is nu veel minder interessant dan vroeger, idioot, dat je tot je AOW leeftijd moet wachten. Heel goed om in die beleggingsfondsen te storten. Die AOW wordt steeds meer een doekje voor het bloeden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze lijfrente polissen lopen nog tot 65 jr, dus die mogen we wat eerder in laten gaan. Las ook dat ABP in hypotheken gaat investeren, dat lijkt me ook een win win situatie, want wij als Nederlanders zijn over het algemeen trouwe aflossers.

  Ik zou wel weer wat willen doen in beleggingen, maar denk dat we inmiddels al weer over het hoogtepunt heen zijn en de volgende bubbel aanstaande is.

  Hoe laten we ons spaargeld het beste renderen zonder risico's, maar wel tegen een aantrekkelijke %?. Denk toch dat er weer veel ouwe sokken gevuld gaan worden, want niet iedereen weet goed om te gaan met beleggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik je blogs zo doorlees, constateer ik dat je meer uitgeeft dan dat er binnenkomt?
  Waar komt al dat geld toch vandaan, het lijkt wel een sprookje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gezien de toonzetting denk ik hier met een andere 'anoniem' te maken te hebben. Eigenlijk zou ik er niet op moeten reageren, maar ik vind je toon behoorlijk insinuerend overkomen en dus wil ik er direct afstand van nemen.

   Alle inkomsten zijn verkregen door hard en veel te werken en NEE, we geven niet meer uit dan dat er binnenkomt.

   Verwijderen
 4. Bij de vorige beurscrash (2008) hebben ETF toch zware verliezen geleden, logisch, ze volgen gewoon de beursindexen, dus als die de dieperik ingaan, zij ook...en iets dat 40 % daalt, moet daarna 67 % stijgen om weer breakeven te komen,
  +ik denk dat er ook nog fiscale kosten zijn bij aankoop/verkoop

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk volgen ETFs ook de trends waar de economie in z'n geheel mee te maken krijgt. Door echter maandelijks in te blijven kopen haal je dat effect er deels uit. Als je 1 ETF koopt wanneer de koers 100 is en de koers zakt naar 50 waarna je er weer 1 bij koopt, dan hoeft de koers maar 75 te worden voor breakeven en heb je bij een koers van 100 winst. Uiteraard werkt dat twee kanten op. Daarom moet je ook niet tot aan de laatste dag in ETFs of aandelen willen zitten, maar op een bepaald moment gaan overhevelen naar relatief veiliger producten. Dat kunnen bijvoorbeeld obligaties of deposito's zijn.

   Fiscale kosten bij aan en verkoop zijn er niet, wel telt de totale waarde mee in box 3 en kun je er dus vermogensrendementsheffing over moeten betalen.

   Verwijderen