donderdag 14 juli 2016

ETF update Q2 2016

Zoals in voorgaande posts al uitgebreid uitgelegd hebben we een begin gemaakt met maandelijkse investeringen in ETFs. Momenteel nog in een gelijke verdeling tussen VTI en VXUS. Inmiddels heb ik enige blogs gelezen van mensen die heel bewust bezig zijn met hoog-dividend ETFs en -aandelen. Het heeft mijn interesse gewekt en de tijd zal leren of ik ook hier wat mee ga doen.

Om nu niet elke maand hetzelfde te vertellen heb ik me voorgenomen om elk kwartaal een statusupdate te geven. Omdat ik mijn aankoopkoersen elke maand noteer, is het een kleine moeite om bij aankoop van de ETFs in de eerste maand van een nieuw kwartaal even terug te kijken. Bij deze dus.


VXUS (Vanguard Total Int. Stock)
Vorige waarde:       €        0
Nieuwe aankoop:      
€   946,66
Huidige waarde:      
€   985,44
                               
Verschil:          + €    38,78VTI (Vanguard Total Stock Market)   
Vorige waarde:       €        0
Nieuwe aankoop:      
€ 1.033,67
Huidige waarde:      
€ 1.093,29
                               
Verschil:          + €    59,62


Totaaloverzicht
Vorige waarde:       €        0
Investering:         € 2.000,00
Waarde ETFs:         € 2.078,73
Dividend Q2:         €    13,62
Restsaldo:           €    19,67
Totale waarde:       € 2.112,02
                               
Winst:             + €   112,02


Een goed begin is het halve werk, al besef ik me dat een dergelijke groei op de lange termijn niet houdbaar is.

13 opmerkingen:

 1. Toch 5,6% en een beetje, het is hier wat vroeger?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 5.6% is inderdaad de exacte meerwaarde op dit moment.
   Rente bereken je echter vaak op basis van procenten per jaar. Dan wordt het lastiger: 1k heeft 2 maanden staan renderen en de andere 1k nog maar 1 maand. Samen dus 1k die 3 maanden heeft staan renderen. Als je in 3 maanden 112 verdient, dan is dat doorgerekend zo'n 45% per jaar. Al zal dat niet vol te houden zijn...

   Verwijderen
 2. Wat leuk om al zoveel resultaat te zien op enkele maanden tijd. Ik lees ook aandachtig mee over dit onderwerp, want dit is één van de volgende punten op mijn financiële to-do-lijstje.

  Een vraag die ik hierbij heb: ik zou ook liefst van al maandelijks een (vast) bedrag inleggen om zo de ups en de downs van de markt wat uit te vlakken. Maar nemen de kosten dan niet te veel van je potentiële rendement weg?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie. De twee ETFs waar ik nu in investeer behoren tot de kernselectie van broker DeGiro. De kernselectie is een reeks producten waarover geen inleg- of beheerfee aan DeGiro over hoeft te worden betaald. De enige kosten die ik aan hen betaal is €2,50 per beurs waaraan de ETF genoteerd is, per jaar. Omdat de ene aan Nasdaq genoteerd is en de andere aan NYSE betaal ik 2x €2,50 op jaarbasis.

   Daar bovenop komen de beheerkosten die het fonds zelf verrekent met de koers. Dat is voor VTI 0.05% en voor VXUS 0.13% van de waarde. Zeer beperkt dus.

   Verwijderen
  2. Mocht je via DeGiro willen beginnen, mag ik je dan aanmelden? Als ik je emailadres mag opgeven, dan levert me dat €20 bonus op.

   Verwijderen
  3. Dat is inderdaad helemaal niet zoveel. Ik ga eens kijken wat er zo al in die kernselectie zit. Ik beleg vanuit België dus om fiscaal te optimaliseren (en 27% roerende voorheffing te vermijden), heb ik een heel specifieke selectie in gedachten: Europese ETF's die hun thuisbasis hebben in Ierland en die geen dividenden uitkeren, maar kapitaliseren.

   Verwijderen
  4. België is inderdaad een andere situatie. Er zijn overigens enkele blogs van Belgen, zoals nomorewaffles.com. Misschien dat je daar specifieke informatie kunt vinden? Kijk bijvoorbeeld eens hier: http://www.nomorewaffles.com/2014/07/my-etf-strategy-and-portfolio/

   Verwijderen
  5. Je haalt precies één van mijn inspiratiebronnen aan ;-)
   De ETF's die ik in gedachten had, staan in de kernselectie, dus ik ga voor De Giro.

   Stuur je me anders een mailtje om verder af te spreken? Ik geef je hier de contact van mijn site, mijn persoonlijke adres publiceer ik liever niet online: info AT simpelwegrijkleven DOT com.

   Verwijderen
 3. Las net dit:
  http://www.consumentenbond.nl/hypotheek/geld-verdienen-aan-andermans-hypotheek

  Biedt dat nog mogelijkheden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lees goed de voorwaarden. Ik heb me er nog niet in verdiept maar heb wel al ergens gelezen dat je relatief weinig rente krijgt maar dat het pandrecht volledig bij de bank ligt. Je draagt dus als particulier het grootste risico in geval van wanbetaling.

   Verwijderen
  2. Ok, maar er staat wel bij http://jungo.nl/hoe-het-werkt/investeren/

   Wij hebben een garantievermogen om het risico voor investeerders te beperken. Wanneer een huizenkoper zijn betalingsverplichting niet nakomt wordt de betaling van de maandelijkse rente en aflossing overgenomen door het garantievermogen, een reservepotje die de doorbetaling op zich neemt zolang er geld in zit. Tegelijkertijd nemen wij maatregelen om de achterstallige betalingen alsnog te innen. Wij publiceren periodiek de status van het garantievermogen.

   Voor wie veilig wil beleggen en zijn vrh er uit wil halen, klinkt het toch aantrekkelijk?

   Verwijderen
 4. WOTL,

  Mooie start! Volhouden en je zal verrast zijn hoeveel je investering op lange termijn beginnen te renderen.

  En nu maar wachten op een serieuze marktcorrectie zodat we goedkoper kunnen instappen. ;)

  Met vriendelijke groeten,
  NMW

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Uitstekende fondsen, ga zo door! Besef je dat fondsen bij dividend uitkeren meestal even veel in koers dalen als dat ze aan dividend uitkeren. Let vooral op dat je fondskeuze niet teveel ten koste gaat van spreiding en kosten, VXUS en VTI is een heel sterk koppel wat dat betreft.

  BeantwoordenVerwijderen