vrijdag 29 juli 2016

Netto woonlasten

Om maar met de deur in huis te vallen: We kunnen een van onze leningen doorstrepen! Ik had al in een van de vorige posts uitgelegd dat we deze maand onze laatste termijn gingen voldoen van de onderhandse lening. Toen we 4 jaar geleden ons oude huis konden verkopen, bleven we met een restschuld van een halve ton zitten. Een deel konden we uit andere bronnen financieren, maar we kwamen €20.000 te kort. Gelukkig bood een familielid ons de optie om dit onderhands op te lossen. Deze maand was de 50e keer dat we €400 overgemaakt hebben en dus is de lening afbetaald.

Dit heeft direct grote gevolgen voor onze netto woonlasten. Hieronder de laatste versie van het plaatje dat ik al vaker gedeeld heb:


Zoals te zien is de onderhandse lening volledig weggevallen. Goed voor een netto besparing van €400 per maand. Door dalende (variabele) rente is onze annuïteitenlening inmiddels van €115 naar €110 per maand gegaan, en per augustus wordt het zelfs €109. De rente van onze opbouwspaarrekening blijft gelijk, maar door extra stortingen is onze maandelijkse inleg inmiddels gehalveerd. En tenslotte begint ook de rente op de aflossingsvrije hypotheek gestaag te dalen door onze maandelijkse aflossingen.

Al met al een besparing van bijna €8.000 op jaarbasis! En dat met het vooruitzicht dat we de inleg van de opbouwspaarrekening met extra stortingen willen afbouwen naar €100 en dat we onze rente nog willen oversluiten/middelen. Alles bij elkaar moet hier zeker nog een paar honderd euro meer per maand aan te verdienen zijn, waardoor onze maandelijkse aflossing van €1.000 op de aflossingsvrije hypotheek nagenoeg volledig gefinancierd wordt door verplaatsing van middelen.

Wat mij betreft hét voorbeeld van het sneeuwbaleffect!


4 opmerkingen:

 1. Handig schema, zeker met zoveel leningen:-). Maar een annuitaire hypotheek heeft toch ook een verschil tussen bruto en netto? En waar is de eigenwoningforfait?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Annuïtair is afgesloten om een restschuld mee te financieren. Die zijn pas aftrekbaar wanneer afgesloten na oktober 2012. Laten wij ons huis al in februari van dat jaar verkocht hebben...

   Eigenwoningforfait neem ik niet mee in de kosten van mijn leningen, omdat ik daar pas op het allerlaatst (wet Hillen) invloed op heb. Tot die tijd moet ik gewoon betalen wat me voorgerekend wordt. Wellicht dat mijn term 'woonlasten' beter 'leninglasten' kan zijn bij nader inzien. Ook zaken als onderhoud, GLW en de door jouw genoemde EWF behoren tot de 'woonlasten'.

   Verwijderen
  2. ah, helder. Inderdaad stom dat dankzij wet Hillen de woonlasten en leninglasten door elkaar gaan lopen.

   Verwijderen
 2. Dat moet een zalig gevoel geven, om een leningdeel gewoon te kunnen afstrepen. Mooi overzicht. Ik <3 het sneeuwbaleffect!

  Met wat geluk mag ik hetzelfde doen tegen het einde van het jaar.

  BeantwoordenVerwijderen