vrijdag 7 oktober 2016

ETF update Q3 2016

Vorig kwartaal heb ik aangegeven om hier een periodiek overzicht van de ETF beleggingen te plaatsen. Kwartaal 3 is net ten einde dus hierbij het overzicht. Volgens planning hebben we elke maand €1.000 geïnvesteerd. Hieronder het resultaat tot nu toe:


VXUS (Vanguard Total Int. Stock)
Aankoop tot Q2 2016:           €   946,66
Nieuwe aankoop:                
€ 1.541,63
Totale aankoop:                € 2.488,29
Huidige waarde:                
€ 2.586,40
                                         
Verschil:                    + €    98,11
VTI (Vanguard Total Stock Market)   
Aankoop tot Q2 2016:           € 
1.033,67
Nieuwe aankoop:                € 1.485,34
Totale aankoop:                € 2.519,01
Huidige waarde:                
€ 2.594,80
                                         
Verschil:                    + €    75,79


Totaaloverzicht
Investering dit kwartaal:      € 3.000,00
Totale investering:            € 5.000,00
Waarde ETFs:                   € 5.181,20
Dividend Q2:                   €    18,81
Restsaldo rekening:            €     6,32
Totale waarde:                 € 5.206,33
                                         
Winst:                       + €   206,33


Verschil met vorig kwartaal: + €    94,31


Concluderend hebben we weer een mooi kwartaal achter de rug. De totale gewogen rendering (want de eerste €1.000 hebben tenslotte al bijna 5 maanden kunnen renderen, terwijl de laatste storting van €1.000 nog geen maand rendeert) ligt momenteel op bijna 19%. Niet vol te houden op de lange termijn natuurlijk, maar altijd prettig om sterk te beginnen.

Mocht er iemand het overzicht gaan vergelijken met vorige maand dan zul je zien dat ik iets gewijzigd heb in de opzet. Ik was niet geheel tevreden over de getoonde gegevens en ik denk dat dit een betere weergave is. Eerlijk gezegd ben ik van mening dat het nog overzichtelijker kan, alleen heb ik op dit moment geen idee hoe. Laat gerust tips achter in de comments en ik zal er eens naar kijken.

6 opmerkingen:

 1. Ik pas, maar ETF doet me altijd aan FTE denken en tot die groep behoor ik.
  Succes met je aankopen, blijf de ontwikkelingen volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ga je nog oversluiten, heb je al een goede analyse kunnen maken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie. De analyse in mijn bericht van 31 juli 2016 is vrij volledig. Op 16 augustus 2016 heb ik de conclusie gepost dat we tot februari moeten wachten omdat er momenteel nog een gat zit tussen de taxatiewaarde en de uitstaande schuld, waardoor we niet in de staffel <90% van de marktwaarde komen. Dat is een vereiste om maximaal te kunnen profiteren. Omdat we in februari weer een storting willen doen in de opbouwspaarrekening zullen we op dat moment wel in die rentestaffel terecht gaan komen.

   Overigens zag ik net, toen ik naar aanleiding van jouw vraag de rentetarieven er weer eens bij gepakt heb, dat de 15-jaars rente sinds juli met 0,3% gedaald is. Dat maakt dat we op dit moment bij alle constructies voordeliger uit zouden zijn dan 3 maanden geleden. Maar goed, pas als we 3 maanden verder zijn weten we meer.

   Verwijderen
  2. Waar ik zelf een beetje mee zit is, dat ik iemand ken die een aflossingsvrije hypotheek heeft bij AEGON van 83000 tegen 5,3%, looptijd tot 2040.
   Is het dan verstandig om rentemiddeling te doen of gewoon wachten tot de rente weer gaat stijgen?

   Verwijderen
  3. Middelen is voordeliger wanneer het je intentie is om voor het einde van de looptijd je hypotheek afgelost te hebben. Ik weet niet óf het met die looptijd nog veel oplevert, maar het is de rekensom waard.

   Ik weet niet goed wat je bedoeld met de opmerking om te wachten tot de rente weer gaat stijgen. Met stijgende rente (en het schijnt dat de kansen hierop weer groter zijn geworden nu Trump tot president is verkozen) zul je je hypotheek minder voordelig kunnen oversluiten. o.a. Rabobank heeft zijn rentes de afgelopen week overigens al met een tiende verhoogd. Dus als je iets wilt zou ik niet te lang wachten.

   Verwijderen
  4. Bedankt voor je reactie, maar als de rente weer hoger wordt de komende jaren dan wordt het voordeel tov niets doen toch ook minder en zelfs voordeliger als de rente boven de 5,3% zou komen?

   Als je nu 10 jaar kunt genieten van rentemiddeling heb je wel de omzettingskosten over de hele looptijd betaald tot en met 2040. Als de rente de laatste 14 jaar gelijk is aan 5,3 of hoger wordt dan had je toch beter niets kunnen doen, of klopt die redenatie niet?

   Verwijderen